Додай наш банер!
kino-pereklad
Не будь байдужим!

Дні українського кіна в Сімферополі

У Сімферополі вперше проходять Дні українського кіна. Цей захід є ініціативою місцевих молодіжних організацій, які присвятили його 65-літтю створення Української повстанської армії і 100-літтю її командувача Романа Шухевича. – повідомляє радіо „Свобода”

Втім, деякі київські чиновники рекомендували кримчанам не згадувати УПА і не показувати фільм про її командувача.
Захід мав розпочатися ще 5 березня – якраз у річницю загибелі головнокомандувача УПА Романа Шухевича – генерал-хорунжого Тараса Чупринки, але через загрозу грипу у сімферопольських школах оголосили карантин.

Уроки історії з екрану

“Дні українського кіно” все ж таки розпочалися у Сімферополі і на перший фільм, картину Олеся Янчука про Романа Шухевича “Нескорений” прийшли сотні школярів і студентів із різних шкіл та вузів міста.

Одинадцятикласниці Катя та Оксана кажуть, що їм цікаво, хоч і вони мало знають про боротьбу українських повстанців. З фільму дівчата дізналися про те, про що не розповідають на уроках історії. “Для нас це відкриття”— кажуть вони.

Директор Сімферопольської української гімназії Наталя Руденко свого часу хотіла придбати деякі з тих фільмів, які показують під час Днів українського кіно, але без успіху.

“Сила мистецтва, сила кіно відома. Тому я дуже рада, що цей фестиваль проходить у нашій школі”, — сказала Наталя Руденко.

Міністерство культури: УПА не тема дли Криму

Один з організаторів заходу Андрій Щекун розповідає, що у Міністерстві культури і мистецтв України не радили заторкувати в Криму тему УПА. “Взагалі “Нескореного” хотіли зняти, замість нього демонструвати якийсь інший фільм, але ми наполягли на своєму”, — каже він.

Упродовж тижня сімферопольці матимуть змогу подивитися 6 українських фільмів, серед яких картини “Мамай” Олеся Саніна, “Білий птах із чорною ознакою” Юрія Іллєнка та інші. У рамках фестивалю кілька відомих київських митців, в тому числі народна артистка України Раїса Недашківська, проведуть майстер-класи. І, як повідомила представниця сімферопольської молодіжної організації “Український дім” Олена Халимон, організаторів кримських Днів українського кіно уже запросили до Севастополя.

Див. по темі: http://maidan.org.ua/static/newskrym/1173184808.html

ПІДПИС:У відкритті Днів українського кіно у
Сімферополі взяла участь народна
артистка України Раїса Недашківська.
(© RadioSvoboda.Ua)


Надіслала(ав): Антон 2007/03/15 до розділів ЗМІ , Нас підтримали



Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.