Додай наш банер!
kino-pereklad
Не будь байдужим!

Фільм Інституту Масової Інформації „Соло для медіа” відкриє фестивальну програму показів

31 березня в Київському Будинку кіно в рамках Четвертого міжнародного фестивалю „Дні документального кіно про права людини „Український контекст” відбудеться показ фільму київського журналіста та режисера Ігоря Чайки „Соло для медіа”. Стрічка відкриватиме цьогорічну фестивальну програму показів у Будинку кіно.

„Соло для медіа” – другий фільм проекту Інституту Масової Інформації, здійсненого за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні, присвяченого ситуаціїї в українських медіа, що охоплює період від президентських виборів 2004 року до виборів до Верховної Ради України у 2006 році.

Прем’єра першого фільму „Свобода „джинси”? Український контекст…” відбулась наприкінці травня 2006 року в рамках минулорічного фестивалю документального кіно з прав людини „Український контекст”.

І якщо в першій стрічці мова йшла про таке вже досить „популярне” для вітчизняних медіа явище як „джинса”, що набула під час останніх парламентських виборів просто тотального характеру, то в другому фільмі його автори на низці найхарактерніших для українських ЗМІ прикладів спробували з’ясувати: наскільки великою є відстань між задекларованими Президентом принципами свободи слова, незалежної професійної діяльності та захисту журналістів і їх реальним втіленням.

Після перегляду фільму „Соло для медіа” відбудеться зустріч з його автором – журналістом Ігорем Чайкою. Інститут Масової Інформації та організатори фестивалю запрошують представників мас-медіа та глядачів взяти участь у дискусії на тему: „Свобода слова? Чи можливе повернення до часів темників в Україні?!”

Сьогодні „Соло для медіа” на думку його автора є ще більш актуальним у порівнянні з початком роботи над цим фільмом.

„Ми навіть не намагались щось змінити у фільмі з огляду на минулорічні події, що знову сколихнули і суспільство і ЗМІ”,

- говорить Ігор Чайка.

„Адже, по-перше, між документальним кіно і телепередачею є, все ж таки, суттєва різниця. А по-друге, ті небезпеки, проти яких ми намагались застерегти і наших колег-журналістів, і тих, хто „денно і нощно” опікується проблемами свободи слова і демократії, - сьогодні вже перетворюються в реальну загрозу. Але ця загроза, на мою думку, з’явилася в першу чергу і завдяки тому, що влада, по великому рахунку, не виконала жодних зобов’язань щодо ЗМІ та журналістів”.

До речі, „Соло для медіа” – не єдина стрічка в фестивальній програмі, присвячена проблемам свободи слова. В рамках фестивалю відбудеться українська прем‘єра фільму одного з класиків польської школи документального кіно Марцеля Лозинського „Як це робиться”. Фільм присвяченій темі виборів та ролі ЗМІ в формуванні громадської думки „із-за лаштунків”.

P.S. Демонстрація фільму „Соло для медіа” та дискусія „Свобода слова? Чи можливе повернення до часів темників в Україні?!” відбудеться у суботу, 31 березня о 16:00 у Синій залі Будинку кіно. Вхід вільний.

Ігор Чайка, ІМІ

Надіслала(ав): Помідоров 2007/03/29 до розділів ЗМІ



Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.