Додай наш банер!
kino-pereklad
Не будь байдужим!

Україномовні сеанси

Дмитро Чорній

Звичайно головна ціль наша не в тому, щоб на росмовні фільми писали, що вони росмовні, а в тому, щоб українська звучала. уявимо, що кінотеатри запровадять таку практику - кілька сеансів таких - кілька таких.

Що ми хочемо? щоб людина прийшла і вже сидячи в кріслі дізналася про те, якою мовою вона кіно дивитися буде, чи щоб вона сама це обирала завчасно і приходила/не приходила на той чи інший сеанс?

Якщо 1 варіант.

Людина хоче подивитися українською, але сеанс скажемо на 17.40, коли російською - на 20.30. вона приходить на 20.30, і тут їй кажуть, мовляв, російською фільм, людина вже з настроєм дивитися, подумає: “от блін, ну ладна, не йти ж вже додому.” кінопрокатчики скажуть: “ага! ось бачите - глядач цей не пішов на україномовний, тому що не хоче.” не тому що не хоче, а тому що не знав коли він. це мінус. тепер про плюс. всі, хто думає, що гінекологів будуть піхвознавцями тільки назвати і взагалі консервативні і з купою штампів в голові прийдуть на сеанс, побачать, що фільм українською, поварнякають 5 хвилин і потім заспокояться,  і наступного разу вже просто прийдуть і їм байдуже буде якою мовою.

Якщо варіант 2.

Плюс. ті, хто дійсно хтів би дивитися українською, можуть спланувати свій час і все ж таки прийти на сеанс, коли будуть знати, що він українською, бо спецально дзвонити дізнаватися будуть одиниці. також прогнозовано, що якщо на моменті якою мовою буде йти фільм акценту
робити не будуть в рекламі, то більшість й не помітить цього і навіть якщо будуть варнякати в залі, то перші 5 хвилин, а то й взгалі не будуть. мінус - це якщо кінотеатри виставлять це як насилля над ними і відповідно деякі глядачі сприймуть це і як насилля над ними, що викличе звичайно протестні почуття.

Чесно кажучи я не впевнений, який з варіантів кращий.

Багато залежить від деталей - а саме - як саме буде повідомлятися про мову, якщо буде. на даний момент схиляюся до того, щоб про це повідомлялося.

Пишіть аргументи.


Надіслала(ав): Помідоров 2006/12/06 до розділів Інше



Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.